מבקרת העירייה

כל רשות מקומית מחויבת על פי החוק במינוי מבקר פנימי לעירייה. הביקורת הפנימית ברשויות המקומיות פועלת מכוח הדין והיא מהווה נדבך חשוב במערכת שלטון דמוקרטי תקין.
תפקידו של המבקר מוגדרים בפקודת העיריות. על פי החוק, המבקר יבדוק באם פעולות העירייה נעשו על פי החוק, תוך שמירה על טוהר המידות ועקרונות היעילות והחיסכון. במסגרת זו, רשאי המבקר לבדוק את פעולותיהם של ראש העירייה, חברי המועצה ועובדי העירייה.


על פי החוק, נתונים לביקורת מבקר העירייה גם המועצה הדתית שבתחום העירייה וכן כל תאגיד, מפעל, מוסד, קרן או גוף אשר העירייה משתתפת בתקציבם השנתי, בעשירית או יותר לגבי אותה שנת תקציב או משתתפת במינוי הנהלתם.

כפועל יוצא מכך, עמותות ואגודות ספורט רבות שהעירייה תומכת בתקציבם, נתונות לביקורת מבקרת העירייה.
המחוקק הסדיר בחוק את דרכי עבודתו ואת השמירה על עצמאותו של המבקר, ובהם: המבקר יקבע את תכנית עבודתו השנתית ואת הדרכים לביצועה על פי שיקול דעתו. המבקר יכין ויגיש לראש העירייה מדי שנה הצעת תקציב שנתי וועדת הכספים ומועצת העירייה ידונו בתקציבו כפי שהגיש אותו.

על פי דרישתו, חובה למסור למבקר כל מסמך שדרוש לו לצורכי עבודתו על פי שיקול דעתו.
למבקר תהיה גישה ישירה לצורך ביצוע תפקידו לכל מאגר מידע ולכל בסיס נתונים הקיים במערכת.
כמו כן, קיימת חובה להזמין את המבקר לכל ישיבה של מועצת העירייה או כל ועדת מוועדותיה, והוא רשאי להיות נוכח בהם, על פי שיקול דעתו.
כמתחייב על פי החוק, דוח הביקורת השנתי מוגש אחת לשנה לראש העירייה. הדוח השנתי מובא לדיון בוועדת הביקורת, ולאחר מכן לדיון ואישור במועצת העירייה ובתום פרק הזמן שהקצה לכך המחוקק, הדוח מתפרסם בציבור, ובכך מקבל הציבור הרחב דיווח ישיר על פעולותיה וממצאיה של הביקורת בגופים המבוקרים.

מבקר העירייה מקיים מעקב שוטף אחר תיקון הליקויים שהתגלו ופורסמו בדוחות המבקר.
שימו לב:  מבקרת העירייה בעיריית בת-ים אינה ממונה על תלונות הציבור. הנושא מופקד בידי מנהל המוקד העירוני ותלונות הציבור.

פקודת העיריות - מבקר העירייה