בת ים מחדשת מרגשת לוגו הבית
מבנים מסוכנים

מבנים מסוכנים

  1. ראשי
  2. הנדסה, תכנון ובניה
  3. מבנים מסוכנים

מידע והנחיות לתושבי העיר

תושבים יקרים,

לאחרונה עלה לסדר היום נושא המבנים המסוכנים, וזאת בעקבות קריסתם של בנייני מגורים במספר רשויות בארץ. ברצוננו ליידע אתכם במספר הנחיות שחשוב שתדעו, בנוגע לתחזוקת בניינים.

 

מתי מבנה מוכרז כמסוכן?

מבנה מסוכן מוגדר כך על ידי מהנדס בניין בהכשרתו, אשר ביצע בדיקה יסודית והגיע למסקנה כי אותו מבנה ספציפי מהווה סכנה עבור דייריו או עוברי אורח. הגדרת מבנה בתור 'מבנה מסוכן' נעשית באמצעות הוצאת 'צו מבנה מסוכן' על ידי היחידה למבנים מסוכנים של הרשות המקומית, לאחר הבדיקה המקצועית.

הסיבות להגדרת מבנה מסוכן יכולות להיות בגין גילוי של סדקים משמעותיים בשלד המבנה או ביסודות,  חשיפה של מוטות הברזל שבעמודים, התנתקות של אריחים מהחיפוי החיצוני של הבניין ועוד.

עם זאת, לא כל סדק או פגם בבניין מוביל אותו להיות 'מבנה מסוכן'. הגדרת מבנה מסוכן נעשית בתהליך רשמי, לרוב ביוזמת הרשות המקומית. לאחר שעולה חשד, הרשות שולחת מהנדס בניין מוסמך, אשר מבצע בדיקה ומחליט האם קיימת חריגה מהקריטריונים הנדרשים.

במקרה בו מבנה הוגדר 'מבנה מסוכן' על ידי מהנדס מטעם העירייה, על הדיירים למנות מהנדס מטעמם על מנת לקבל חוות דעת מקצועית נוספת.

 צו מבנה מסוכן מהווה סימן אזהרה הדורש טיפול מהיר ומיידי במבנה. בחלק ניכר מהמקרים, ללא טיפול נאות עלולים הדיירים לעמוד מול תביעות משפטיות וקנסות גבוהים. חשוב להבהיר כי מרגע הוצאת הצו, האחריות על פגיעה עתידית בדיירים או בעוברי אורח מוטלת על בעלי הדירות בבניין.

 

שיפוץ ושיקום מבנה מסוכן – מי אחראי על השיפוץ?

האחריות על שיקום מבנה מסוכן מוטלת על דיירי הבניין, והם אלו שצריכים לעמוד בעלויות של המהלך.

עם קבלת צו מבנה מסוכן, יש לכנס ישיבת דיירים דחופה של הדיירים ואו בעלי הנכסים, להבין מהי העלות הכספית המוערכת לטיפול בנושא ולקדם את הטיפול באופן המיידי ביותר. במקרים של התנגדות לעלויות מצד חלק מהדיירים, ניתן לפנות לאגודה לתרבות הדיור או לעורך דין שייצג את בעלי הנכס המעוניינים לקדם את הטיפול ומוכנים לעמוד בעלויות שלו. לאחר הטיפול במבנה המסוכן, ניתן לפנות לבית המשפט ולנציגת האגודה לתרבות הדיור ולהציג דייר סרבן אשר לא שילם על חלקו - ולדרוש ממנו תשלום מלא על השיפוץ.

שיקום המבנה נעשה לרוב על ידי חברות המתמחות בתחום. מטרת השיפוץ היא שיקום המבנה וסילוק גורמי הסיכון שהובילו להגדרתו בתור מבנה מסוכן. בחלק מהמקרים, נדרשים צעדים כגון חיזוק ועיבוי יסודות, עבודות בטון וברזל במעטפת החיצונית, הוספת קירות ועמודי תמך, סתימת סדקים, ביצוע איטום, הרס של חלק מבנה מסוכנים, חידוש חיפוי חוץ, החלפה וחיזוק של אלמנטים רופפים ועוד. במקרים מסוימים העבודות עשויות לכלול התייחסות לתשתיות היוצרות סיכון, כמו שיפוץ וחידוש תשתיות חשמל או גז. במקרים רבים הליקויים בבניין נובעים מרטיבות, כך שטיפול בליקויים מהווה הזדמנות לטיפול גם במקורות מהם מגיעה הרטיבות לאזור.

לעתים ניתן לשלב את שיפוץ המבנה יחד עם מימוש של תכניות כמו תמ"א 38פינוי-בינוי או התחדשות עירונית, כך שהיזם מקבל זכויות בנייה במבנה ששוקם או נבנה מחדש.

 

הסרת צו מבנה מסוכן

לאחר בחינת הצו, חברת הבנייה והשיפוץ מבצעת בדיקה משלה על ידי מהנדס, ומגישה לדיירים תכנית שיקום ושיפוץ למבנה, הכולל את כל התיקונים הנדרשים לביצוע על פי צו המבנה המסוכן שהוצא לבניין. בתום תהליך השיפוץ, שעשוי לקחת בין מספר שבועות למספר חודשים, בתלות בעבודות הנדרשות, מהנדס בניין בוחן את העבודות שבוצעו ומוודא כי הן נותנות מענה לגורמי הסיכון שהובילו להוצאת צו מבנה מסוכן. לאחר אישור המהנדס, מוזמן לאתר מהנדס מטעם הרשות המקומית לבדיקה סופית של המבנה, שבעקבותיה יוסר צו המבנה המסוכן.

במקרים בהם דיירי הבניין נתקלים בקשיים באשר לביטול הצו, יש ביכולתם לקבל סיוע משפטי לקידום תהליך הסרת הצו והשגת האישורים הנדרשים לכך.

 איך אפשר למנוע את הסכנה?

למרבה הצער, מבנים מסוכנים הופכים לכאלו לעתים בעקבות הזנחה, טיפול לא נכון במבנה, תוספות בנייה לא מוסדרות ועוד. בחלק גדול מהמקרים, שמירה על טיפול נכון ותחזוקה שוטפת של הבניין יכולות למנוע סכנות והוצאה של צו 'מבנה מסוכן'.

על מנת למנוע ככל האפשר את הסכנות העתידיות, ניתן לנקוט במספר פעולות חשובות: ראשית, להקפיד על איטום מקצועי אחת לכמה שנים וטיפול בנזילות וברטיבות מוקדם ככל הניתן. בנוסף, יש לזהות ליקויי בנייה מוקדם ככל האפשר, באמצעות חברת בדק בית לביצוע סקר במקרה הצורך ובעיקר לפני רכישה של נכס.

באופן כללי, הקפדה על תחזוקה שוטפת של הבניין וטיפול בכל ליקוי שעולה בזמן הראוי לכך, יפחית את הסיכוי להפיכת המבנה ל'מבנה מסוכן', יימנע הוצאה של צווים מהרשות המקומית, ובעיקר יפחית את הסיכון בפועל עבור הדיירים ועוברי אורח.

 

סיכום

לסיכום, הגדרת מבנה בתור 'מבנה מסוכן' נעשית על ידי מהנדס בניין מטעם הרשות המקומית, אשר בוחן את המבנה ומחליט כי מדובר במבנה המהווה סיכון עבור דייריו ואו עוברי אורח. רמת הסיכון יכולה להוביל לצורך בפינוי מיידי של הדיירים ותיחום האזור למניעת גישה, או לחלופין פעולות אחרות למניעת סכנה לעוברי אורח, וטיפול מיידי ככל הניתן בגורמי הסיכון.

הסיבות להפיכת מבנה ל'מבנה מסוכן' יכולות להיות רטיבות, ליקויי בנייה ובלאי טבעי של החומרים מהם בנוי המבנה.

על מנת להסיר את צו 'מבנה מסוכן', יש למנות חברת שיפוצים המתמחה בשיקום מבנים ועמידה בתקני הבטיחות והסקת גורמי הסיכון. לאחר השלמת הטיפול בנושא ובדיקה נוספת של מהנדס בניין או קונסטרוקציה מטעם הרשות המקומית, ניתן להסיר את צו 'מבנה מסוכן' מהבניין.

 

לרשימת המבנים המסוכנים בעיר- לחצו כאן - נכון לתאריך 7.4.2024

 

מתי חלה חובת דיווח לרשות המקומית?

  • במקרים חריגים ובהולים – יש להזעיק את כיבוי האש ולהודיע על כך במייל של מחלקת מבנים מסוכנים mivnim@bat-yam.muni.il.

 

טלפון המחלקה: 

03-5556064 

מענה טלפוני בימים- א', ב', ה' בשעות- 13:00-15:00

וביום ג' בשעות- 8:00- 12:00

במקרים דחופים ניתן להתקשר בכל עת למוקד העירוני 106.

 

קבלת קהל:  

יום שני ורביעי:  בין השעות 8:30- 12:00 שלישי:  16:15-18:00

 

בעלי תפקידים:

  •  כהן דוד  -מנהל מחלקת מבנים מסוכנים     

david-c@bat-yam.muni.il

  • ווקנין הילה - מזכירת המחלקה

 hilavv@bat-yam.muni.il

  • עואודה עלי- מפקח מבנים מסוכנים

ali-a@bat-yam.muni.il

 

לנוחיותכם, ולשם קבלת מענה במועד שמתאים לכם, ניתן לזמן מראש מועד  שנח לכם ואנו מתקשרים אליכם במועד שציינתם!

לתיאום פגישה טלפונית לחץ כאן

מסמכים נוספים:

 

הידעתם? האגודה לתרבות הדיור סניף בת -ים מעניקה שירותי ייעוץ מקצועי בנושא מבנים מסוכנים.

מנהל הסניף: יוסי מאיר . כתובת: ניצנה 21 בת ים

לפרטים נוספים ניתן לפנות :

לטלפון: 03-9004531 דוא"ל 

hanna@bat-yam.muni.il

 

  • למידע נוסף - חוק העזר למבנים מסוכנים- לחצו כאן
  • לתשלום עבור בדיקת מהנדס- לחצו כאן 
  • לבדיקת מבנה במאגר מבנים מסוכנים - לחץ כאן 

 

לשאלת ומידע נוסף:

מצגת מבנים מסוכנים.pptx

 

יחד נשמור על בטיחות המבנים וביטחון התושבות והתושבים

מחלקת מבנים מסוכנים

עיריית בת -ים